“Έξι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού από σήμερα στο ΓΝΑΝ – Τρομακτικός ο φόβος που διακατέχει τους ασθενείς, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα”: Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Χάνι Μασούντ στο Λατώ fm

Ολοκληρώθηκαν, βάσει του σχετικού, κεντρικού σχεδιασμού, οι σχετικές εργασίες για την αναδιάταξη των ΜΕΘ covid και non covid στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπως δήλωσε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό, ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑΝ Χάνι Μασούντ, με έξι πλέον κλίνες να χρησιμοποιούνται για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού και τρεις για τη νοσηλεία των υπολοίπων περιστατικών.

Μεταφέρθηκε μάλιστα στο χώρο της κεντρικής Μονάδας, που θα είναι αποκλειστικά πλέον για κορωνοϊό, ο ένας ασθενής που συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σταθερά σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ κορωνοϊού. Οι τρεις κλίνες που χρησιμοποιούνταν για τον κορωνοϊό θα μετατραπούν για περιστατικά non covid. “Η λογική της μετατροπής είναι ότι κάποιος  αρνητικός στον ιό μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα και χωρίς μεγάλη διασπορά” τόνισε. 

Αναφορικά με το προσωπικό, ο κ. Χάνι τόνισε ότι οι εντατικολόγοι στο ΓΝΑΝ εξακολουθούν να είναι 4, “ελπίζουμε και ο επικουρικός μας γιατρός να γίνει μόνιμος και να μην μας φύγει”. 

Όπως τόνισε, “όλο αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και για εμάς, ξεκινήσαμε με φόβο, δουλεύεις πάνω από έναν ασθενή που είναι επικίνδυνος για σένα. Εγώ ανέλαβα πολλά πράγματα και δέχθηκα πάρα πολλή κριτική και ύβρεις πολλές φορές στα social media ότι εγώ έφερα τον ιό στο Λασίθι με το πρώτο περιστατικό που νοσηλεύσαμε εδώ”.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, στη ΜΕΘ κορωνοϊού του ΓΝΑΝ έχουν νοσηλευτεί συνολικά 16 θετικά περιστατικά. “Αποκτήσαμε πάρα πολύ καλή εμπειρία εμείς και το νοσηλευτικό μας προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό της μονάδας, μιλάμε για βοηθούς θαλάμους, για τεχνικούς για ακτινογραφίες, για τραυματιοφορείς που μπαίνουν μέσα και βοηθούν να αλλάξουν τα σεντόνια να καθαρίσουν τους ασθενείς. Αυτή η εμπειρία μας έχει βοηθήσει και πιστεύω και το νοσηλευτικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό έχει ανταποκριθεί σωστά και άψογα, δεν έχουμε μέχρι τώρα κανένα κρούσμα μέσα στο προσωπικό μας”. 

Περιγράφοντας ο ίδιος την εμπειρία όλη αυτή την περίοδο, σημειώνει πως “είναι τρομακτικός ο φόβος που διακατέχει τον ασθενή όταν μπαίνει στη ΜΕΘ κορωνοϊού, με όλα αυτά που έχουν ακούσει έχουν μια πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση που επιδεινώνει την ήδη άσχημη σωματική τους κατάσταση. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί. Συνήθως όταν κάποιος ασθενής μπαίνει σε μια  απλή Μονάδα έχει τις ελπίδες του, τώρα μπαίνουν κατά κάποιο τρόπο χωρίς ελπίδα και αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο”.

Αναφορικά με το ποσοστό θνησιμότητας εάν κάποιος εισαχθεί σε ΜΕΘ, ο κ. Χάνι τονίζει πως αυτό επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, κλπ).  “Τα περιστατικά συνήθως δεν μπαίνουν στον αναπνευστήρα για κάτω από 2-3 εβδομάδες και η αλήθεια είναι ο ιός δεν έχει πολλά φάρμακα αντιικά φάρμακα, αλλά υπάρχει ένα πρωτόκολλο θεραπείας που προβλέπει ορισμένες μέρες να δίνεται συγκεκριμένα φάρμακα”.

Όπως τόνισε, “ενώ για μια εβδομάδα μπορεί να είναι κάποιος καλά, μπορεί ξαφνικά κάποιος να μπει σε βαριά κατάσταση σε ΜΕΘ αφού αυτός ο ιός προκαλεί μία αναπνευστική ανεπάρκεια και χαμηλό οξυγόνο. Και ενώ αυτοί οι ασθενείς αρχικά βρίσκονται σε μία σχετικά καλή κατάσταση, μόλις επιδεινωθεί λίγο, καταρρέει το οξυγόνο απότομα”. 

Σημείωσε δε πως “αυτή τη στιγμή έχουμε την υποχρέωση να ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες που δίνονται, ανεξάρτητα αν πιστεύουμε ή όχι. Εγώ πιστεύω – και δεν θα ήθελα να μάθω ποτέ πως η πολιτική ή  η οικονομία ανακατεύεται σε ιατρικά θέματα. Πιστεύω ότι τις αποφάσεις που παίρνονται πρέπει να τις ακολουθήσουμε και ό,τι ενστάσεις έχουμε να τις εκφράσουμε όταν θα τελειώσει αυτή η ιστορία, πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε τα μέτρα. Δεν υπάρχει περιθώριο για συζητήσεις αυτή τη στιγμή για όποιον δεν πιστεύει σε όλα αυτά”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com